Butiken

En komplett BJJ Gi Guide

Allt du behöver veta om BJJ dräkter. Storlekar, modeller, tävlingsregler, tvättråd m.m.

Jabb.se har sålt BJJ dräkter för både vuxna och barn sedan starten 2006. Det är många som kommer med frågor till oss när dom ska handla sin BJJ Gi. "Är det skillnad på dam och herr dräkter?" "Spelar färgen någon roll?" "Hur vet jag vilken storlek jag ska ha på min gi?" Vi har skapat denna BJJ Gi guide för att svara på många av frågorna och underlätta ert köp!


VILKEN STORLEK BJJ DRÄKT BEHÖVER JAG?

Storleken på BJJ gi beror på din längd, vikt och kroppstyp. Vanligtvis finns det en storlekstabell på produktsidan som visar en tabell för cm och kg. Generellt har man oftast samma storlek i alla märken, men det kan skilja sig något i passform mellan olika dräkter och modeller.


VAD ÄR DET FÖR STORLEKAR PÅ HERR DRÄKTER FÖR BJJ?

BJJ gi för män finns vanligtvis i storlekarna från A0 till A5, med A0 som den minsta och A5 som den största. Passformen på gi:n är i regel sydd för att sitta längst kroppen men inte för tight, så att det finns full rörelsefrihet under träning och tävling. A* storlekar kan även anses som unisex och funkar för dom flesta tjejer.

Mellan A0 och A6 så har vissa modeller specifika storlekar som märks med extra bokstäver eller siffror, t ex A1L för en A1 med längre ärmar och ben, för en person som inte väger så mycket, men är lång för sin viktklass. Nedan följer en generell storlekstabell:

A0: Extra Small (XS)        - cirka 60kg.

A1: Small (S)               - cirka 70kg.

A1L: Small (Long)           - A1 med längre ben och ärmar.

A2: Medium (M)              - cirka 80kg.

A2L: Medium (Long)          - A2 med längre ben och ärmar.

A3: Large (L)                   - cirka 90kg.

A3L: Large (Long)           - A3 med längre ben och ärmar.

A4: Extra Large (XL)        - cirka 100kg.

A5: Extra Extra Large (XXL) - cirka 110kg.


VAD ÄR DET FÖR STORLEKAR PÅ DAM DRÄKTER FÖR BJJ?

BJJ gi för kvinnor finns vanligtvis i storlekarna från F0 till F5, med F0 som den minsta och F5 som den största. Passformen på dam gi:n har vanligtvis en lite snävare midja samt smalare armar i jackan. En generell storleksguide för dam dräkter ser ut som följande:

F1: Extra Small (XS) - Cirka 41-50kg

F2: Small (S)            - Cirka 48-57kg

F3: Medium (M)       - Cirka 61-70kg

F4: Large (L)             - Cirka 70-77kg

F5: Extra Large (XL) - Cirka 75-84kg

Notera att storlekarna kan skilja sig en hel del bland olika märken. Vanligtvis finner ni en storlekstabell inne på respektive produktsidor. Om ni är osäkra så går det bra att e-mail oss för mått eller besöka butiken och prova själv!


BARNSTORLEKAR

Barndräkter märks med storlekarna M, K, C eller CM. Här skiljer det sig väldigt mycket bland olika leverantörer och vi hänvisar till storlekastabellerna som går att hitta på respektive produktsidor.

Generell så finns det kids dräkter från cirka 5 år upp till tonåren. När man väger runt 50-60kg så börjar det blir dags för dom mindre vuxendräkterna.


MATERIAL

BJJ dräkter är oftast tillverkade i en bomullsväv, där jackan är något tjockare och mer vävd än byxorna. Vanliga typer av väv på jackan är Pearl weave och en tjockare gold weave. Byxorna kommer ofta i ripstop, twill eller canvas av bomull. 

Vikten på BBJ gi jacka och byxa mäts i GSM, gram per kvadratmeter, där en lättare jacka ligger runt 380 g/m2 och en tjockare jacka runt 600g/m2. Vilken modell man väljer är smaksak och båda varianter kommer med sina egna fördelar. En tjockare jacka är tex strävare och svårare för motståndaren att greppa samt mer slitstark. En lättare dräkt kan vara till fördel om man ska tävla och bantar ner till sin viktklass, då man väger in med dräkten på. En lättare gi kan väga cirka 1.5kg medan en tjockare gi väger cirka 2kg.


VAD ÄR TVÄTT OCH SKÖTSELRÅDEN FÖR EN BJJ GI?

Nästan alla BJJ dräkter är förkrympta i 30 grader. Det är rekommenderat att tvätta i lägre temperaturer och ej torktumla, för att inte krympa dräkten eller skada lapellen. Tänk på att låta din gi lufta efter träning om du inte tvättar den direkt! En gi som inte glöms i väskan håller sig fräsch mycket längre. Ni hittar även speciella tvättmedel för träningskläder bland vårt sortiment.

- Det är alltså rekommenderat att tvätta dräkter i 30 grader och sedan hängtorka.

- 40 grader kan medföra några procent krympning.

- 60 grader medför krympning och kan skada lapellen (kragen) som ofta innehåller gummi.

- Torktumling medför krympning och kan skada lapellen.

- Använd inte blekmedel på er gi.

- Låt alltid din dräkt hänga fritt och andas efter träning, om du inte tvättar den.


BÄLTE

BJJ bälten märks ofta med samma storlekar som din gi, t ex A1 eller F2. Ett A1 bälte är cirka 260cm och går två varv runt midjan följt av en speciell knut och cirka 20cm hängandes i var ände. Ett traditionellt BJJ bälte är tjockare än budo bälten och har en svart bård i ena änden där vissa klubbar graderar med streck. Svarta bälten har en röd bård.

Alla nybörjare i BJJ har vitt bälte. Följt av blå, lila, brun och svart för vuxna, samt grå, gul, orange och grön för barn.

Om du är rund över midjan så går det bra att välja en storlek över din gi. På youtube finns det videor som visar olika sätt att knyta sitt bälte.


HAR NI TÄVLINGSGODKÄNDA DRÄKTER FÖR BJJ?

Ja, dom flesta BJJ dräkter som vi säljer är godkända för tävlingar och uppfyller kraven satta av förbund som t ex IBJJF, för brasilianska jiujitsu tävlingar. Notera att endast dräkter med vit, blå och svart färg är godkända för tävling, man får heller inte blanda färger på byxor och jacka.

Notera att IBJJF har satt strängare regler för BJJ dräkter 2024. En jacka får som minst väga 380g/m2 och byxorna måste vara mellan 220g/m2 - 300 g/m2. Ärmarna får inte sluta längre än 2cm från handleden och byxorna får inte sluta längre än 2cm från ankelknölen.

Det går bra att prova dräkter hemma och skicka tillbaks om det inte passar eller komma in till vår butik och prova sig fram!


Mvh
Jabb.se

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.