Butiken

En guide för MMA & boxningshandskar

MMA & Boxningshandskar Hos Jabb.se

Handskar för kampsport är lite av en specialitet hos Jabb. Vad har sålt handskar för Boxning, Thaiboxning, MMA och andra budo sporter i över 15 år och håller ett väldigt brett sortiment. Vi får dagligen frågor kring boxningshandskar och handskar för kampsport. Nedan följer en guide som svarar på några av dom mest frekventa frågorna som vi brukar få.

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN MMA HANDSKAR OCH BOXNINGSHANDSKAR?

Många som börjar utöva MMA frågor oss vilka handskar dom ska ha. Svaret är inte alltid detsamma. Renodlade MMA handskar kan delas upp i två kategorier - Matchhandskar för MMA samt sparringhandskar för MMA. MMA Matchhandskar är väldigt minimala i form och stoppning, med korta fingrar och öppen handflata. Dessa handskar används endast i professionell MMA och möjligtvis under träning inför detta. Sparringhandskar för MMA har betydligt mer stoppning framtill över knogarna men är fortfarande öppna i handflatan för grappling.

Med det sagt så vill många MMA klubbar att man först och främst köper ett par boxningshandskar eller thaiboxningshandskar för användning under stående delar av träningen, och sedan sker mycket grappling / bjj utan några handskar alls. MMA handskar brukar komma i bruk i mer avancerade grupper, men fråga dina tränare först om du är osäker!

VAD ÄR SKILLNADEN MELLAN BOXNINGSHANDSKAR OCH THAIBOXNINGSHANDSKAR?

Boxningshandskar är oftast lite större och tjockare framtill än thaiboxningshandskar, eftersom boxning fokuserar mer på att ge och ta stora kraftfulla slag. Thaiboxningshandskar är lite tunnare framtill och har mer stoppning på bredden än boxningshandskar, eftersom thaiboxning också inkluderar clinch, sparkar och knän. Båda handskar går oftast bra att använda i respektive sport, så länge det gäller träning och sparring.

VILKEN STORLEK SKA JAG HA PÅ MINA BOXNINGSHANDSKAR?

Boxningshandskar finns i olika vikter, vanligtvis mellan 10 oz och 16 oz för vuxna. Mer vikt i handsken betyder mer stoppning. Vid matcher används generallt 8oz till 10oz. Vid träning och sparring så rekommenderar många klubbar minst 14oz för en vuxen utövare men 10oz till 12oz funkar utmärkt för t ex ungdomar och tjejer. Fråga gärna din klubb vad dom tycker!

HAR NI BOXNINGSHANDSKAR I OLIKA MATERIAL?

Boxningshandskar görs oftast av skinn eller konstläder. Skinn är dyrare, men också mer slitstarkt och andas bättre. Konstläder är billigare, men också mindre slitstarkt och andas sämre. Vissa handskar är märkta som "Semi Leather" vilket egentligen är ett finare konstläder.

HAR NI BOXNINGSHANDSKAR I OLIKA PRISKLASSER?

Vi har boxningshandskar i en väldigt bred prisklass, så det kan vara en bra idé att jämföra olika modeller och priser innan du väljer. Billigare konstskinn handskar börjar runt 300kr, riktigt läder runt 800kr, och sedan stegrar det uppåt i pris och kvalitet. Tänk på att det oftast gynnar sig att investera i en lite dyrare, men högkvalitativ handske än att köpa en billigare handske, om man har som syfte att träna ofta och regelbundet.

HUR VÅRDAR JAG MINA BOXNINGSHANDSKAR?

Torka av handskarna efter varje användning. Detta hjälper till att förebygga mögel och bakterietillväxt, samt hålla handskarna fräscha och luktfria.

Förvara dem inte i en fuktig miljö, eftersom det kan öka risken för mögel och bakterietillväxt. Förvara handskarna på ett torrt och svalt ställe. Glöm dom inte i träningsväskan efter passet! Låt handskarna andas.

Lägg en torr handduk eller någon annan absorbent material inuti handskarna när du inte använder dem. Detta hjälper till att absorbera fukt och hålla handskarna torra. Alternativt så säljer vi produkter som Smellwell och Freshfogger, dessa hjälper att absorbera fukt samt hindra bakterier och dålig lukt.

Använd boxningslindor! Vi har en uppsjö av boxningslindor som inte bara skyddar dina händer, utan även handskarna. Med ett par lindor som tvättas regelbundet och en bra passform kommer dina handskar hålla sig fräscha på insidan längre.

Försök att inte låta handskarna bli för smutsiga, eftersom det kan vara svårt att rengöra dem ordentligt. Om handskarna blir för smutsiga, kan det vara en bra idé att rengöra dem med en mild tvål och vattenlösning.

VAD MENAS MED OZ ELLER OUNCE NÄR MAN PRATAR OM BOXNINGSHANDSKAR?

Oz (ounce) är en enhet för mätning av vikt som används ofta när det gäller boxningshandskar. En ounce motsvarar ungefär 28,35 gram (stoppning.) När det gäller boxningshandskar används oz som en indikation på hur tunga handskarna är. Ju högre vikt i oz, desto tyngre är handskarna, och innehåller mer stoppning. Hur mycket en handske väger i Oz avgör också storleken på handsken. Barnhandskar börjar där med runt 2oz, upp till 4oz, 6oz och 8oz för yngre ungdomar.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.