Butiken

En guide för tandskydd.

Tandskydd hos jabb.se

Att använda ett tandskydd är avgörande inom många kampsporter för att skydda tänderna och minska risken för skador i munnen och käken. Här är en grundläggande guide om hur du väljer, anpassar och sköter ditt tandskydd för kampsport.


Steg 1: Förstå Vikten av Ett Tandskydd

Ett tandskydd hjälper till att minimera skador genom att absorbera kraften från stötar mot käken och tänderna. Det skyddar även mot skador på läppar, tandkött och tungan. Många kunder i vår butik resonerar att dom kanske inte behöver ett tandskydd om dom "bara ska brottas" men även där kan man få ett knä eller en armbåge över munnen av misstag. Det är även skyddande och mer bekvämt att ha ett tandskydd när man hamnar i ett stryplås och någon sätter press mot käken.


Steg 2: Välj Rätt Typ av Tandskydd

Många av våra tandskydd finns i två storlekar, barn och vuxen. Dom flesta barn-tandskydd går upp till 11 år, och över 10-11 år så står det "adult" för vuxen på nästan samtliga förpackningar. Det går bra att välja ett kids tandskydd om man t ex är tonåring och vet att man har en liten tandrad.

Vi har även tandskydd i olika tjocklekar. Opro t ex går från brons, silver, upp till guld och platinum med olika nivåer av skydd. Likaså Har Sisu tandskydd i 1.6mm och 2.4mm tjocklek. Om vi skulle dra lite kortfattat om våra tandskydd så skulle det se ut såhär:

Opro: mycket skydd för pengarna i samtliga modeller. Modellen instant custom-fit är även det närmsta du kan komma ett tandskydd format hos en tandläkare, fast format hemma.

Phoenix och Shield: prisvärda tandskydd.

Venum: Lätta att forma och en favorit bland våra kunder.

Sisu: Sitter bekvämast och är väldigt lätta att prata med, dricka vatten osv.


Steg 3: Så formar du och använder ett Tandskydd

Alla våra tandskydd kommer med egen bruksanvisning. Det är viktigt att ni läser den då alla tandskydd behöver olika tid i varmt vatten! Vissa tandskydd kommer även med instruktionsvideo som kan hittas via en QR kod på förpackningen.

Innan du hanterar ditt tandskydd, se till att tvätta händerna för att undvika att överföra smuts till det.

Placera tandskyddet i varmt vatten enligt anvisningarna för att göra det mjukt och formbart.

Bit försiktigt ihop på tandskyddet och använd fingrar och tungan för att forma det efter dina tänder. Följ tillverkarens anvisningar för rätt anpassning.

Öppna och stäng käken för att se till att tandskyddet sitter bra och inte hindrar andningen eller talandet.

Skölj sedan kallt vatten i munnen, alternativt ta ut det försiktigt och spola eller lägg det i kallt vatten för att få din form att stelna.


Steg 4: Skötsel av Tandskyddet

Skölj tandskyddet noggrant efter varje användning med kallt vatten. Använd mild tvål eller munskölj för att hålla det rent.

Förvara tandskyddet i en skyddande behållare för att undvika skador och förhindra att det blir smutsigt.

Vissa av våra tandskyddsförvaringar är tillverkad av antimikrobiellt material och alla kommer med ventilationshål.

Håll tandskyddet borta från värme och direkt solljus för att förhindra deformering.

Inspektera tandskyddet regelbundet för tecken på slitage eller skador. Om tandskyddet blir slitet, deformeras eller om du har genomgått förändringar i tandstrukturen, överväg att byta ut det. Normalt så brukar folk byta ut sina tandskydd till ett nytt, cirka 1-2 gånger per år.


Steg 5: Använd Tandskydd Konsekvent

Använd alltid ditt tandskydd under träning och sparring för att skydda tänderna även vid lätta övningar. Ett tandskydd kostar inte mycket i jämförelse vad det kostar att laga skador hos tandläkaren!


Tandskydd för tandställning:

Vi har även tandskydd som är speciellt anpassade för tandställning. Dessa formas lite annorlunda, för att inte fastna i tandställningen. Om man har tandställning på enbart övre raden så går det bra med alla modeller för tandställning. Om man har tandräls på både övre och undre raden så behöver man ett dubbeltandskydd för tandställning som täcker både uppe och nere.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.